Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu (https://www.genelcerrah.com/)
-   Diğer Konular (https://www.genelcerrah.com/diger-konular/)
-   -   Bağırsaktaki kesecikler hakkında bilgi (https://www.genelcerrah.com/diger-konular/2484-bagirsaktaki-kesecikler-hakkinda-bilgi.html)

Facebook soru 09-11-2018 11:00

Bağırsaktaki kesecikler hakkında bilgi
 
Bağırsaktaki kesecikler hakkında bilgi verirmisiniz diverkülit

DrTaviloglu 09-11-2018 11:02

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara ise ‘’divertikülozis koli’’ veya ‘’bağırsak divertikülozisi’’ adı verilir. Batı toplumlarında, 40 yaş altında % 5-10 sıklıkta, 50 yaş üzerinde % 30 sıklıkta, 70 yaş üzerinde % 50 sıklıkta ve 85 yaş üzerinde % 66 sıklıkta kalın bağırsak divertikülleri görülür. Bağırsağın divertiküler hastalığı: liften fakir diyetle beslenme, kronik kabızlık, aşırı şişmanlık (obezite), hareketsizlik,
kortizon veya romatizma ilaçları kullanımı, yoğun alkol, sigara, kahve tüketimi ve polikistik böbrek hastalığı nedeniyle gelişmektedir. Kalın bağırsak divertikülleri, hastaların % 80-85’inde yaşam süresince hiçbir belirti vermez.

Kalın bağırsak divertiküllerinin iltihabına divertikülit adı verilir. Kalın bağırsak divertikülleri, hastaların % 80-85’inde yaşam süresince hiçbir belirti vermez. Karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, kabızlık, ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, titreme, yüksek ateş, bulantı, kusma ve idrar yaparken yanma gibi belirtiler, dışkılama ve gaz çıkartma sonrasında geriler. Bağırsak divertikülü hastalarının % 10-25’i yaşam süreleri boyunca ortalama bir divertikülit atağı geçirirler. Bağırsak divertikülitinin ameliyatsız tedavisi, diyet kısıtlaması ve antibiyotik ile gerçekleştirilir. Bu tedavi bağırsak divertiküliti olan hastaların ortalama % 85’inde (% 70-100) başarılı sonuç verir. Bu atak uygun şekilde atlatılabilirse, bol lifli diyet ile divertikülitin tekrar oluşması % 70 oranında önlenebilir. Genellikle iki cm’den küçük çaptaki apselerin antibiyotik tedavisi ile iyileştikleri gözlenmektedir. Bu tür sorunların tedavisi, İç Hastalıkları (Gastroenteroloji) Uzmanları ve gerek duyulursa Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

Saygılar,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Taviloğlu Proktoloji
Bağırsak ve makat hastalıkları tedavisi

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Taviloğlu Proktoloji Ana Sayfa
Taviloğlu Proktoloji - Powered by vBulletin
Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
DrTaviloglu.TV :: Ana Sayfa
Hemoroit, hemoroid tedavisi
www.facebook.com/drtaviloglu
https://www.instagram.com/tavilogluproktoloji
www.twitter.com/DrTaviloglu
http://tr.linkedin.com/in/drtaviloglu
https://plus.google.com/101286043113581809324
www.dailymotion.com/DrTaviloglu
www.youtube.com/drtaviloglu
www.dailymotion.com/hemoroiduzmani
www.youtube.com/hemoroiduzmani
http://www.facebook.com/HemoroidUzmani


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 20:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009