Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu (https://www.genelcerrah.com/)
-   Endoskopi (https://www.genelcerrah.com/endoskopi/)
-   -   Kolonoskopinin yanılma payı (https://www.genelcerrah.com/endoskopi/2133-kolonoskopinin-yanilma-payi.html)

Mynet soru 16-04-2016 05:58

Kolonoskopinin yanılma payı
 
Slm hocam iyi çalışmalar. Sizi meşgul ediyorum ama bi sorum olacaktı hocam genel cerrahi uzmanının yaptığı kolonoskopide yanılma payı varmı ve kolonoskopi kalın yada ince bağırsak kanseri gibi konularda kesin tanımı ve yeterlimi. Saygılarımla...

DrTaviloglu 16-04-2016 06:13

Kolonoskopi, parmak kalınlığında ışıklı ve kıvrılabilen bir hortum şeklinde bir cihaz ile (endoskop), makattan (anüs) girilerek, kalın bağırsağınızın tamamının monitörde incelenmesi işlemidir. Kolonoskopi tetkiki Gastroenteroloji Uzmanları ve Genel Cerrahi ve kolorektal cerrahi ve proktoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Kolonoskopi: bağırsak poliplerinin henüz bağırsak kanseri veya rektum kanserine dönüşmeden alınabilmesine ve tanısının konulmasına, iltihabi bağırsak hastalıkları, bağırsak anjiodisplazisi, AV malformasyon, iskemik kolit vb. damar sorunlarının, bağırsak divertikülü, bağırsak lipomları, bağırsak lenfoması, karsinoid tümör, gastrointestinal stromal tümör (GİST) gibi durumların tanısında çok yararlıdır. Alt sindirim sistemi kanamalarında kolonoskopi sırasında iğne ile ilaç verilebilir (skleroterapi işlemi), elektrik akımı (koter), yada lazer ile kanamalı alanlar yakılabilir veya endoskopik klip kanama durdurulabilir veya delikler (perforasyon) kapatılabilir. Kısmi olarak bağırsak tıkanıklığına yol açan bağırsak kanseri olgularında geçici (plastik) veya kalıcı (metal) şemsiye şeklinde bağırsak içinde açılan ve tekrar genişlemeyi sağlayan stent yerleştirilebilir. Ek olarak, bağırsak içine kaçan çeşitli yabancı cisimler kolonoskopi ile alınabilir.

Kolonoskopi tetkiklerinin % 80-90'ında kalın bağırsağın başlangıç kısmı olan çekum incelenebilir ve hatta ince bağırsağın kalın bağırsakla birleşme bölümü olan terminal ileum'da bu incelemeye dahil olur. Geriye kalan % 10-20 olguda ise kalın bağırsağın aşırı kıvrımlı olması, obezite vb. nedenlerle kalın bağırsağın tamamını inceleyebilmek mümkün olmayabilir. Kolonoskopi tetkikinde ince bağırsağın son 10-20 cm’lik bölümü (terminal ileum bölgesi) dışında incelemek mümkün değildir. İnce bağırsak incelemeleri ancak enteroklizis ve kapsül endoskopisi ile yapılabilir. Kolonoskopi tetkiki sırasında polip, bağırsak kanseri ve rektum kanseri gibi sorunların % 2-12 oranında atlanabildiği çeşitli çalışmalarda vurgulanmaktadır. Sorunun atlanması, kitlenin çapının küçük olması, cihazın yetersizliği, endoskopistin yetersizliği nedeni ile olabilir. Deneyimin artması ile atlama olasılığı azalmakla birlikte sıfır olmamaktadır. Chokshi ve ark. çalışmasında, kolonoskopi tetkiki sırasında bağırsak poliplerini atlama oranının 10 mm'den küçük çaplı poliplerde % 50'ye dek çıkabildiğini belirtilmiştir. Singh ve ark. 2010 yılında, kolonoskopi tetkikinden sonraki 6-36 ay içinde bağırsak kanseri veya rektum kanseri belirlenmesi durumunun, bu tür kanserlerin yaklaşık % 8'ini oluşturduğunu belirtmişlerdir.

Saygılar,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Taviloğlu Proktoloji Merkezi
Bağırsak ve makat hastalıkları tedavisi
www.taviloglu.com
www.tavilogluproktoloji.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv
www.hemoroiduzmani.com
www.facebook.com/drtaviloglu
www.twitter.com/DrTaviloglu
http://tr.linkedin.com/in/drtaviloglu
https://plus.google.com/101286043113581809324
www.dailymotion.com/DrTaviloglu
www.youtube.com/drtaviloglu
https://www.facebook.com/Tavilogluproktoloji
http://twitter.com/hemoroiduzmani
www.dailymotion.com/hemoroiduzmani
www.youtube.com/hemoroiduzmani
http://www.facebook.com/HemoroidUzmani


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 10:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009