Prof.Dr. Korhan Taviloğlu
 

Geri Git   Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu > GenelCerrah.com Forumları > Endoskopi

Endoskopi Endoskopi hakkında herşeyi sorabileceğiniz bölüm

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Eski 25-04-2016
Junior Member
 
Giriş tarihi: Apr 2016
Mesajlar: 2
Post Kolonoskopiye Alternatif Bir Tetkik Var mı?

İyi günler Korhan Bey.

Kolonoskopi tanısal değeri çok yüksek olan belli ölçüde tedaviye de imkan veren bir tetkik olmasına rağmen bildiğiniz gibi uygulanması pek de pratik olmayan bir işlem. Tetkik öncesi yapılması gereken bağırsak temizliği, 3 gün boyunca diyet şartı, sedasyon gereksinimi falan derken zor bir tetkik olduğu kesin biz hastalar için.

Bende gaz, hafif ağrı, defakasyon düzensizliği gibi şikayetler söz konusu. Acaba gittiğim hekim bana kolonoskopi önerirse, ona alternatif olan ve benzeri oranda tanısal değeri olan başka bir tetkik yaptırsam, aynı sonuca ulaşabilir miyim?

Gaitada kan taraması, karın emarı falan gibi.

Kolonoskopinin alternatifi var mıdır yani hocam ?
Alıntı ile Cevapla
  #2 (permalink)  
Eski 25-04-2016
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,204
Standart

Size geçmiş olsun. Daha önce benzer bir sorunuzu yanıtlamıştık. Öncelikle, mesajınız adeta bir hekim elinden çıkmış gibi profesyonelce yöneltilmiş. Kolonoskopi tetkiki Gastroenteroloji Uzmanları ve Genel Cerrahi ve bağırsak ve makat hastalıkları tedavisi ile uğraşan kolorektal cerrahi ve proktoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. İşlemden bir gün önce bağırsak hazırlığı amacı ile hastalara müshil ilacı verilmekte ve kronik kabızlık hastaları dışında, rutin olarak bahsettiğiniz üç günlük diyet uygulanmamaktadır. Kolonoskopi: bağırsak poliplerinin henüz bağırsak kanseri veya rektum kanserine dönüşmeden alınabilmesine ve tanısının konulmasına, iltihabi bağırsak hastalıkları, bağırsak anjiodisplazisi, AV malformasyon, iskemik kolit vb. damar sorunlarının, bağırsak divertikülü, bağırsak lipomları, bağırsak lenfoması, karsinoid tümör, gastrointestinal stromal tümör (GİST) gibi durumların tanısında çok yararlıdır. Alt sindirim sistemi kanamalarında kolonoskopi sırasında iğne ile ilaç verilebilir (skleroterapi işlemi), elektrik akımı (koter), yada lazer ile kanamalı alanlar yakılabilir veya endoskopik klip kanama durdurulabilir veya delikler (perforasyon) kapatılabilir. Kısmi olarak bağırsak tıkanıklığına yol açan bağırsak kanseri olgularında geçici (plastik) veya kalıcı (metal) şemsiye şeklinde bağırsak içinde açılan ve tekrar genişlemeyi sağlayan stent yerleştirilebilir. Ek olarak, bağırsak içine kaçan çeşitli yabancı cisimler kolonoskopi ile alınabilir. Kolonoskopi tetkiklerinin % 80-90'ında kalın bağırsağın başlangıç kısmı olan çekum incelenebilir ve hatta ince bağırsağın kalın bağırsakla birleşme bölümü olan terminal ileum'da bu incelemeye dahil olur. Geriye kalan % 10-20 olguda ise kalın bağırsağın aşırı kıvrımlı olması, obezite vb. nedenlerle kalın bağırsağın tamamını inceleyebilmek mümkün olmayabilir. Kolonoskopi tetkikinde ince bağırsağın son 10-20 cm’lik bölümü (terminal ileum bölgesi) dışında incelemek mümkün değildir. İnce bağırsak incelemeleri ancak enteroklizis ve kapsül endoskopisi ile yapılabilir. Kolonoskopi tetkiki sırasında polip, bağırsak kanseri ve rektum kanseri gibi sorunların % 2-12 oranında atlanabildiği çeşitli çalışmalarda vurgulanmaktadır. Sorunun atlanması, kitlenin çapının küçük olması, cihazın yetersizliği, endoskopistin yetersizliği nedeni ile olabilir. Deneyimin artması ile atlama olasılığı azalmakla birlikte sıfır olmamaktadır. Chokshi ve ark. çalışmasında, kolonoskopi tetkiki sırasında bağırsak poliplerini atlama oranının 10 mm'den küçük çaplı poliplerde % 50'ye dek çıkabildiğini belirtilmiştir. Singh ve ark. 2010 yılında, kolonoskopi tetkikinden sonraki 6-36 ay içinde bağırsak kanseri veya rektum kanseri belirlenmesi durumunun, bu tür kanserlerin yaklaşık % 8'ini oluşturduğunu belirtmişlerdir.
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Eski 25-04-2016
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,204
Standart

Kolonoskopi tetkikine benzer tanısal değeri düşük ve tedavi edici değeri olmayan sanal kolonoskopi, BT veya MR enteroklizis ve kapsül endoskopisi gibi tetkikler vardır. Ancak, bilmeniz gereken önemli bir gerçek var ki, tüm bu tetkikler için bağırsak içindeki dışkı artıklarını uzaklaştırmak için bağırsak hazırlığı yapılması şarttır. Bu tetkiklerin hiçbirinde bağırsak hazırlığı yapılmadan sonuç alınamayacağından ideal olan hastaya kolonoskopi yapılmasıdır. Ancak, gerekli olan uygun tetkiki hastanın değil, hekimin seçmesi gerekir. Bu nedenle, sizin açınızdan çok önemli olan bu kararı, başvuracağınız hekime bırakmanız uygun olacaktır.

Saygılar,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Taviloğlu Proktoloji Merkezi
Bağırsak ve makat hastalıkları tedavisi
www.taviloglu.com
www.tavilogluproktoloji.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv
www.hemoroiduzmani.com
www.facebook.com/drtaviloglu
www.twitter.com/DrTaviloglu
http://tr.linkedin.com/in/drtaviloglu
https://plus.google.com/101286043113581809324
www.dailymotion.com/DrTaviloglu
www.youtube.com/drtaviloglu
https://www.facebook.com/Tavilogluproktoloji
http://twitter.com/hemoroiduzmani
www.dailymotion.com/hemoroiduzmani
www.youtube.com/hemoroiduzmani
http://www.facebook.com/HemoroidUzmani
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Eski 03-05-2016
Junior Member
 
Giriş tarihi: Apr 2016
Mesajlar: 2
Standart

Değerli hocam, gerçekten çok sağolun. Sizin okurken bilgilendiren ve öğreten cevaplarınız gerçekten çok büyük bir boşluğu dolduruyor sağlık konusunda.

Böyle bir siteyi kurduğunuz ve yıllardır değerli vaktinizi harcayıp sorularımıza büyük bir içtenlikle cevap verdiğiniz için ayrıca çok teşekkür ederim.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni konular gönderemezsiniz
Mesajlara cevap yazamazsınız
Mesajınıza eklentiler ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Kodu açık
[IMG] Kodu açık
HTML-Kodu kapalı
Trackbacks are açık
Pingbacks are açık
Refbacks are açık



Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 08:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009