Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu (https://www.genelcerrah.com/)
-   Makatta Apse ve Fistül (https://www.genelcerrah.com/makatta-apse-ve-fistul/)
-   -   Perianal fistül kansere çevirir mi? (https://www.genelcerrah.com/makatta-apse-ve-fistul/27-perianal-fistul-kansere-cevirir-mi.html)

Misafir26 24-08-2009 22:37

Perianal fistül kansere çevirir mi?
 
Hocam, 29 yaşında erkeğim ve Kırklareli’nde yaşıyorum. Bana perianal fistül teşhis konuldu. Bu kansere çevirir mi?

DrTaviloglu 24-08-2009 23:41

Nadiren makatta fistül hastalığı çok uzun yıllar (yaklaşık 8-10 yıl dan fazla) devam ederse devamlı fistül olan bölgede oluşan tahribat sonucu kanser gelişebilir. Bundan dolayı oluşan şikayetler önce bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Başkalarının kullandığı ilaçlar veya doktor kontrolünde olmadan, eczanelerden gelişi güzel temin edilen ilaçlar zaman kaybına neden olabilir.

Makat fistülünün tedavisindeki ana ilke barsak ile deri arasında gelişmiş olan tüneli ortadan kaldırmaktadır. Genellikle tünelin iç ve dış ağızlarını birleştiren bir kesi yapılması tercih edilir. Bu işlem sırasında makat bölgesini kontrol eden kasların bir kısmı da kesilir. Fistülün dışkıyı kontrol eden kas ile fazla ilişkisinin olduğu belirlenirse, bu durumda iki aşamalı onarım tercih edilerek işlem ikinci bir ameliyat ile pekiştirilebilir. Dışkıyı tutmaya yarayan dış kas liflerini kesmek gereği varsa, bu halde seton işlemi kullanılır. Seton işlemi tünelin iç ve dış ağızlarının bir ip, naylon veya lastik ile birleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Bu işlem ile tünel devalı açık kalarak dışarıya sürekli boşalır ve böylelikle dışkıyı tutmaya yarayan dış kas liflerinin yaralanmaması avantajını getirir. Daha komplike vakalarda mukoza kaydırma yöntemi gibi tekniklere başvurulması gerekebilir. Makat fistüllerinin % 10-15’i tekrarlayabilir.

Makat fistülü tedavisi sonrasında hastaların işe çoğunlukla işlemin ertesi günü dönebildikleri, ama bazı kişilerde bu sürenin birkaç güne kadar uzayabildiği bilinmektedir. Bu dönem zarfında hastalara oturma banyosu denilen tedavi uygulanır. Bu işlem hastanın ılık suyun içine 15 dakika gibi bir süre ile günde 3-5 kez oturması prensibine dayanır. Hastaya bu dönemde baklagillerden (bakla, bezelye, fasülye, nohut, mercimek vb.) zengin posa yani lif bırakan bir diyet şekli önerilir. Bu durumda hastaların aktif günlük yaşantılarını komforlu bir şekilde devam ettirebilmeleri ve çamaşırlarının kirlenmesini önlemek için bir süre ped kullanmaları gerekebilir.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
Makatta Apse ve Fistül - Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 03:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009