Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu (https://www.genelcerrah.com/)
-   Makatta Çatlak (Anal Fissür) (https://www.genelcerrah.com/makatta-catlak-anal-fissur/)
-   -   Fissürektomi olduktan sonra ameliyatsız tedavi olur mu? (https://www.genelcerrah.com/makatta-catlak-anal-fissur/29-fissurektomi-olduktan-sonra-ameliyatsiz-tedavi-olur-mu.html)

Misafir28 24-08-2009 22:39

Fissürektomi olduktan sonra ameliyatsız tedavi olur mu?
 
Sayın hocam, ben 10 yıl once makatta çatlak için fissürektomi ameliyatı oldum. 8 aydan beri yine tekrarladı ve şimdi yine ameliyat diyorlar, bende istemiyorum. Bana ameliyatsız tedavi olur mu?

DrTaviloglu 24-08-2009 23:43

Evet, size tekrarlayan makatta çatlak için ameliyatsız tedavi yapılabilir, ancak buna karar vermek için öncelikle muayene olmanız gerekir. Makatta çatlak tedavisinde ameliyatsız yöntemler ve ameliyat ile tedavi mümkündür. 1. diyet düzenlemeleri: posa bırakan gıdalar ve günde 2 Lt gibi su tüketilmesi, acı, ekşi ve baharatlı gıdaların kısıtlanması 2. bazı kortizon içeren kremlerin kullanılması 3. oturma banyosu: 15-20 dakika boyunca günde 3-5 kez sıcak su içine otruma ile makat bölgesi çok rahatlar 4. % 0.2’lik nitrogliserinli krem: ile makattaki çatlak üzerine masaj yapılması: iç makat kasını gevşetme etkisi vardır. Fazla miktarlarda kullanılmamalıdır, çünkü fazla miktarada kullanıldığında tansiyonu düşürerek başağrısı, baygınlık hissi gibi yakınmalar yapabilirler 5. Kalsiyum kanal blokerleri: Nifedipin ve diltiazem gibi haplar aynı şekilde iç makat kasını gevşeterek çatlağı iyileşmesine katkı sağlayabilirler.

İlk basamak önlemleri başarısız olursa ikinci basamak olarak Botoks (Botulinum toksini) ile tedavi denenir. Makatta çatlak veya anal fissür vakalarında çatlak olan bölgenin iki yanına 40 ünite Botoks enjekte edilir. Makattaki çatlak ameliyatında sfinkterotomi adı verilen iç makat kasının kesilmesi işleminin gaz veya dışkı tutamama gibi yan etkilerinden kaçınmak için son yıllarda geçici felç yaratan Botoks uygulaması gündeme girmiş olup giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır. Muayenehane koşullarında yapılabilmesi ve hastanın işlem sonrasında günlük aktivitesine aynen devam edebilmesi en büyük avantajlarıdır. Genellikle, makatta çatlak durumunda hastaların % 70-75’inde botoks tedavisi ile tam başarı, % 20’sinde kısmi başarı elde edilir. Makatta çatlak sorunu olan hastaların % 5-10’unda ise botoks tedavisi sonuç vermez. Makatta çatlak nedeni ile yapılan Botoks uygulamasından sonra, hastanın yakınmalarında 30 gün içinde bir düzelme olmazsa bazı hastalarda, ikinci bir seans yapmak gerekebilir. Makatta çatlak nedeni ile yapılan Botoks uygulaması başarılı olmazsa arkasından cerrahi girişim veya ameliyat yapılabilir.

Makattaki çatlağın tekrarlamaması için kabız olmamak için düzenli sağlıklı besinler tüketilmeli (sebze, meyve ve özellikle baklagiller) ve bol su (günde en az 8-10 bardak) içilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak düzenli spor aktiviteleri (örneğin yürüyüş) önerilebilir. Kahve ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bu önlemlerle dışkılama alışkanlığı düzenlenebilir.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
Makatta Çatlak (Anal Fissür) İçin Ameliyatsız Tedavi - Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah
Makatta Çatlak (Anal Fissür) - Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 21:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009