Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu (https://www.genelcerrah.com/)
-   Makattan Kanama (https://www.genelcerrah.com/makattan-kanama/)
-   -   Makattan kan gelmesi (https://www.genelcerrah.com/makattan-kanama/306-makattan-kan-gelmesi.html)

CEVAT 23-07-2010 14:33

Makattan kan gelmesi
 
Herkesin konu başlığı aynı farkındayım sayın hocam ama benim durumum sanırım biraz farklı. Bulunduğum ilçe ve ilde bir kaç doktora gittim aynı zamanda hemoraitten ameliyetta oldum. durumum şu. Bağırsaklarımdan sürekli ses gelmekte ve zaman zamna bir karın ağrısı çekmekteyim. sabah kalktığımda özellikle her sabah olan bir şey bu kahvaltımı yapmadan midem bulanıyor ve yeşil bir renkte sıvı istifra etmekteyim. büyük abdestimi alırken sanki damar kesilmiş gibi bir kanama olmakta ve kan resmen fışkırmakta dışkıyla olduğu için renk koyu açık pek ayırt edemiyorum ama büyük abdest bitmesine rağmen kanama devam ediyor ve pıhtılaşmış ciğer gibi bir şey çıkıyor makatımdan. makat bölümünü temizledikten sonra parmağımı makatıma soktuğumda beyaz irin gibi lastik gibi bir beyaz bir şey bulaşıyor parmağıma. tuvaletten çıkıp giyinmeme rağmen iç çamaşırım kan oluyor. bu şikayetlerimi göründüğüm doktorlara ilettim bana sürekli ilaç tedavisi ve ılık su ile malum bölgeyi yıka dediler ama geçmedi. gittiğim 5 nci doktor. yaşım 31 ve hayatımızda sıkıntı ve sitres her zaman oluyor sebep olarak bunu bile gösterdiler. en son çıktığım doktor beni edirne tıp fakultesine sevk etti endeskopi için. gidecem tabiyki ama durumum yazdıklarıma göre sizce nedir.bilgilerinizle yardımcı olursanız memnun olurum.

admin 23-07-2010 14:46

Size geçmiş olsun. Yazdıklarınızdan bağırsağınızla ilgili iltihabi bağırsak hastalığı veya benzeri bir sorun olduğu anlaşılıyor. Ancak, bu sorunun anlaşılması için benim görüş bildirmemden önce size kolonoskopi tetkikinin yapılması gerekir. Doktorunuz muhtemelen tetkik sırasında sizden parça alıp tahlile gönderebilir. İltihabi bağırsak hastalığı; nedeni bilinmeyen ve bağışıklık, kalıtımsal nedenler ve çevresel faktörler ile oluştuğu bilinen; Crohn Hastalığı, ülseratif kolit ve bunun gibi hastalıkları içerir. İltihabi bağırsak hastalığının diğer adları inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) veya İngilizce dilinde anılan şekli ile inflammatory bowel disease (IBD) şeklindedir. En sık başlama yaşı 15-25 arası veya 55-65 arası iken, tüm yaş gruplarında görülebilir. Ortalama olarak toplumda binde bir oranında gözlenir. Musevilerde diğer toplumlara göre 2-4 kat daha sıktır. Kadınlarda erkeklere oranla % 30 daha fazla görülür.
Ülseratif kolit, kalın bağırsakların iç yüzeyini döşeyen bölümün iltihaplanması ile seyreden bir hastalıktır. Olguların yaklaşık % 95’inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölümünün tutulumu vardır. Ülseratif kolit hastalığı sıklıkla makattan yukarıya doğru kalın bağırsak boyunca yayılır. Ülseratif kolit hastalığının uzun süre devam etmesi halinde, kalın bağırsakta kabarık ve iltihabi yüzey olur ve buna tıp terminolojisinde ‘hiperplastik inlamatuvar mukoza’ veya ‘psödopolip’ veya ‘yalancı polip’ adı verilir. Yalancı polipler hastalığın seyrini etkilemez ve çoğu zaman gerçek poliplerden ayırt etmek mümkün olmayabilir. Bazı çalışmalarda 10 yıllık ülseratif kolit rahatsızlığı olan hastaların yaklaşık % 5’inde gerçek polip belirlenmiştir. Bu nedenle her şüpheli polipten biyopsi almak gerekir. Ülseratif kolit hastalığında görülen şikayetler:Sık olarak kanlı ishal atakları, sümüksü de olabilir, sürekli dışkı yapma isteği (tenezm), ateş, nabız yüksekliği (taşikardi), kilo kaybı, kramp şeklinde karın ağrısı, bazen yaşlılarda kabızlık görülür. Bağırsak dışı belirtiler ise: eklem iltihapları, ağızda aftlar, göz bozuklukları, safra yolu darlığı (primer sklerozan kolanjit), böbrek taşları, toplar damar tıkanıklıklarıdır.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Uzmanı


CEVAT 24-07-2010 08:31

makattan kanama
 
peki tehlikesi nedir yani kanser veya başka tehlikeli bir hastalık söz konusumu

admin 24-07-2010 13:46

Takdir edersiniz ki benim size sanal ortamda hiçbir muayene yapmadan ‘kanser veya başka tehlikeli bir hastalık söz konusudur’ veya ‘kanser veya başka tehlikeli bir hastalık söz konusu değildir’ şeklinde yanıt verebilmem mümkün değil. Ama zaten bu tür tetkikleri aslen bu tür hastalıkların olmadığını ispat etmek için istiyoruz. Bu nedenle kafanızdaki soruların cevabını başvuracağınız Tıp Fakültesi’nde mutlaka alacaksınız bence.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu

Genel Cerrahi Uzmanı



Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 11:11.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009