Prof.Dr. Korhan Taviloğlu
 

Geri Git   Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu > GenelCerrah.com Forumları > Diğer Konular

Diğer Konular Forumda bulamadığınız diğer konular hakkında herşeyi sorabileceğiniz bölüm

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Eski 28-01-2010
Junior Member
 
Giriş tarihi: Jan 2010
Mesajlar: 1
Standart Biyopsi sonucunda non-spesific kolit çıktı, ne anlama geliyor?

Hocam selamlar,

15-20 gün kadar önce kanlı ishal, sürekli tuvalete çıkma isteği ve makatta ağır ağrı sonucu doktora gittim. Önce kanamanın hemoroidden olabileceğini söyleselerde kolonoskiopi önerdiler. Gastroentoloji uzmanı kolonoskopiyi yaptı ve parça alınarak biyopsi yapıldı. Kolonoskopide, makata 15cm kadar uzaklıkta kolit olduğu gözlendi. Fakat başlangıç aşamasında olduğunu söylemişti doktor. Yani belli belirsiz ve bir kaç cmlik bir bölgede görüldü. Tanı için biyopsi sonucunu bekledik ve ordada non-spesific kolit çıktı. Doktor hala ülseratif kolit olup olmadığının netleşmediğini ve bir ay lavman kullanmam gerektiğini sonra tekrar kolonoskopi yapılacağını ona göre tam tanı koyulabileceğini söyledi. Ayrıca kan ve dışkı tahlili temiz çıktı herhangi bir mikrop vb. şeye rastlanmadı..Öncelikle beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum. Çünkü bir sürü para verdiğim hastanede beni aydınlatmadılar sağolsunlar..
Birincisi lavmandan başka bir ilaçla tedavi mümkün değil midir? (Doktor öyle söylemişti ilaç raporu fln alınması gerekiyormuş ilacın adı salofalk lavman)
İkinciside tedavisinin olmadığını ve devamlı ilaç kullanmak zorunda kalabileceğim söylendi doğru mudur?
Son olarakta ülseratif kolit yada crohn hastalığı olmayıp geçici bir durum olma ihtimali var mı?
Hocam beni aydınlatırsanız minnettar olurum, çünkü kendim bu durumları çok takan bi insanım, ne olduğu konusunda bilgisiz kaldıkça çok endişeleniyor ve daha kötü oluyorum..
Sevgi ve saygılarımla..

emrahguner tarafından (28-01-2010 Saat 15:35) değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla
  #2 (permalink)  
Eski 29-01-2010
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,204
Standart

Geçmiş olsun, 15-20 gün kadar önce kanlı ishal, sürekli tuvalete çıkma isteği ve makatta ağrı yakınmalarınız nedeniyle yapılan kolonoskopide nonspesifik kolit belirlendiği ve Salofalk lavman verildiği anlaşılıyor. Ülseratif kolit, kalın bağırsakların iç yüzeyini döşeyen bölümün iltihaplanması ile seyreden bir hastalıktır. Olguların yaklaşık % 95’inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölümünün tutulumu vardır. Ülseratif kolit hastalığı sıklıkla makattan yukarıya doğru kalın bağırsak boyunca yayılır. Ülseratif kolit hastalığında görülen şikayetler:sık olarak anlı ishal atakları, sümüksü de olabilir, sürekli dışkı yapma isteği (tenezm), ateş, nabız yüksekliği (taşikardi), kilo kaybı, kramp şeklinde karın ağrısı, bazen yaşlılarda kabızlık görülür. Bağırsak dışı belirtiler ise: eklem iltihapları, ağızda aftlar, göz bozuklukları, safra yolu darlığı (primer sklerozan kolanjit), böbrek taşları, toplar damar tıkanıklıklarıdır. Ülseratif kolitte kesin tanı endoskopik muayene esnasında alınan biyopsilerin patolojik değerlendirilmesi ile konulur. Kansızlık, trombosit artışı, sedimantasyon yüksekliği, albümin düşüklüğü, potasyum düşüklüğü, magnezyum düşüklüğü, alkali fosfataz yüksekliği tanıda önemlidir. Kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri, iltihabi kolit, iskemik kolit, radyasyon koliti, lenfositik kolit ayırıcı tanıda yer alan hastalıklardır.

Ülseratif kolit tedavisinde kullanılan ilaçlar: İnfliximab (Remicade), Azatioprin (İmuran), Siklosporin (Neoral, Sandimmune), 6-Merkaptopurin (Purinethol), Siprofloksasin (Cipro), Metronidazol (Flagyl), Metilprednizolon veya prednizon, Sulfasalazin (Azulfidine), Balsalazid (Colazal)Mesalamin (Asacol, Pentasa, Lialda, Rowasa, Canasa) gibi ilaçlar kullanılır. Salofalk hafif ve orta şiddetteki vakalarda kullanılan bir ilaçtır. Sanırım doktorunuz alınan biopsi parçasının yetersiz olabileceği ve belki de altta yatan bir ülseratif kolit hastalığı yattığını düşünüyor. Ancak, bu durum nonspesifik bir kolitte olabilir, bence hemen ümitsizliğe kapılmayın, zira vakaların büyük bir bölümünde Saloflk lavman tedavisi ile sorun biter. Yakınmalarınız lavman ile geçmezse ortada iki seçenek vardır, ya endoskopi ve biopsi tekrarlanır, ya da salofalk lavman tedavisine bir süre daha devam edilir. Bence tedavinizin bir Gastroenteroloji Umzanı tarafından yürütülmesinde yarar var.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
www.barsakcerrahisi.com
www.taviloglu.com
www.drtaviloglu.tv
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni konular gönderemezsiniz
Mesajlara cevap yazamazsınız
Mesajınıza eklentiler ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Kodu açık
[IMG] Kodu açık
HTML-Kodu kapalı
Trackbacks are açık
Pingbacks are açık
Refbacks are açık



Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 23:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009