Tek Mesaj görüntüleme
  #1 (permalink)  
Eski 27-03-2011
mehtap mehtap kullanıcısı çevrimdışı
Junior Member
 
Giriş tarihi: Mar 2011
Mesajlar: 15
Standart Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı ile alakalı sitenizde bilgi bulamadım. O yüzden sormak istiyorum. Genellikle unlu-şekerli gıdalarda bulunan çeşitli bitkisel proteinlere karşı bağışıklık sistemi tarafından geliştirilen yanıt yüzünden meydana geliyor. Çölyak da önlem alınmazsa, mide ve bağırsaklarda inflamasyonlara ve hatta kanserlere yol açabiliyor..Bildiğim kadarı ile buğday,arpa ve yulaftaki birtakım proteinlerden kaynaklanıyor bu hastalık..Bu proteinler içerisinde en sabıkalısı glüten..

Çölyak hastalığının sayısız belirtileri var..Bazı belirtileri çok aşikarken,bazıları çok gizli ve silik olabiliyor.Zamanında teşhis edilmezse sonuç çok ağır olabiliyor.Tek başına bir hastalık olarak kabul edildiği gibi başka ciddi hastalıkların esas nedeni olarak da kabul edilebiliyor..

İngiltere'de yaşayan eski bir arkadaşım Türkiye'de yaşarken yıllarca tanı konamayan Çölyak hastalığı yüzünden mide kanserine yakalandı.Çölyak hastası olduğu İngiltere'de yapılan özel testlerde anlaşıldı. Bunun için sormak istiyorum size..

Çölyak'dan korunursak, unlu-şekerli gıdaları diyetimizden çıkarırsak, Çölyak'ın yol açabileceği ciddi hastalıklardan da korunabilirmiyiz ? Çünkü çölyak, birçok alt türüne sahip olan bir hastalıkmış. Gizli ve aşikar türleri varmış.Romatizma,böbrek hastalıkları,sindirim sistemi rahatsızlıkları ve bazı tür kanserlerde ciddi rol oynadığı düşünülüyor. O yüzden bu konu çok önemli ve sorma gereği hissettim.
Alıntı ile Cevapla